A Bányász Fúvószenekar 1911-ben alakult, kezdetben az alapító tagok egyaránt játszottak vonós és fúvós hangszereken.

Az 50-es évektől kezdve 1965-ig, – szimfonikus formációban, – a perecesi szabadtéri színpadon bemutatásra került vígjátékok, operettek zenekari kíséretét is ők adták.

Az együttes jelenlegi létszáma 30 – 35 fő, a tagok egyharmada több évtizede itt muzsikál. Jó néhányan perecesi születésűek és gyermekkoruk óta a perecesi zenekarban játszanak.

Pereces életét mindig az  itt működő bányák határozták meg, pezsgő kulturális és sportélet, kimagaslóan jó lakossági szolgáltatások jellemezte. A bánya több zenésznek is munkát adott, vannak akik családjuk révén kötődnek bányászathoz.

A Bányász Fúvószenekar folyamatosan megújulva, sok-sok évtizeden keresztül tett eleget az újabb és újabb kihívásoknak.

A zenekar minősítése Arany Diplomás Koncert Fúvószenekar. Ez a legmagasabb minősítési fokozat, melyet ma Magyarországon egy amatőr fúvószenekar elérhet.

Az együttes a korábbiakban több külföldi meghívásnak is  eleget tett, kapcsolataik révén számos  német, lengyel, cseh és szlovák bányásztelepülésen szerepeltek, de a hazai fellépéseiken is méltó módon képviselték szűkebb hazánkat.

Jó néhány kitüntetés, nívódíj büszke tulajdonosai, oklevelek, serlegek sokasága díszíti a próbaterem polcait és vitrineit.